Tilbage til galleriet

Læsø og tangtagene

Omkring Kristi Himmelfartsferien 2018 var jeg på Læsø sammen med mine kusiner Karin og Kirsten. Vi var velsignet med godt vejr, vin og vidunderlige dage. Oplevelser havde vi mange af, men her fokuserer jeg på øens tangtage da vi var så heldige at overvære skibet Samka komme med ålegræs samt at se en del af øens tanghuse. Først er der fotos fra nogen af de enestående naturområder, som Læsø er så rig på.

På Læsø har man siden år 1700 anvendt ålegræs til tagmateriale. En rig kulturarv udsprunget af et fattigt øsamfund, der måtte bruge, hvad der var for hånden. Så man samlede ålegræs på stranden, tørrede det og brugte det til tagmateriale. Op til 20 kvinder deltog i det tunge arbejde med at vride de lange vaskere af tang, der holder de tunge tangtage på plads - det var kvindearbejde fordi øens mænd typisk var sømænd. Siden er håndværket næsten uddødt, og husene er gået i forfald. Disse bliver nu restaureret og et enestående miljø bliver genskabt. De tængede huse bliver i daglig tale kaldt ”tanghuse”.

Tidligere blev tangen høstet lokalt omkring Læsø, men i 1930-erne fik ålegræsset en svampesygdom, der gjorde tangen kortere og porøs. Det er blevet bedre i dag, men ikke godt nok - og derfor er det leverandører fra henholdsvis Møn og Bogø, der skaffer de mange tons ålegræs. Skibet Samka kom med 40 ton den 12. maj 2018 - nok til et hus i Vesterø.

Billede nr. 25 er taget af Karin Mikkelsen

Klik på det lille billede - så bliver det stort

Solnedgang ved Vesterø Solnedgang ved Vesterø Strand-Engelskgræs vaskebrætsand og tang Solnedgang ved Vesterø
Galloway kvæg på sydøen Gedekid på Storhaven, Læsø Skotsk højlandskvæg Gæs på Storhaven Kalv
Bløden hale, Læsø Rapsmark, Læsø Forblæste birketræer ved Horneks odde maj i Byrum Horneks odde
En grøftekant som vi næsten ikke længere ser - dem er der mange af på Læsø Horneks Odde Grankogler på spring Spor i forårsmarken Mindetavle over døde sømænd, vesterø kirke
Vesterø kirke vesterø kirke Saltsyderiet Traditionelt Læsøtøj Traditionelt Læsøtøj - Foto: Karin Mikkelsen
Samka - kommer med 40 ton ålegræs Henning tænge-mand Snoet ålegræs Ålegræsset fra Møn, Bogø og Tærø  losses Ålegræsset fra Møn, Bogø og Tærø  losses
Museumsgården "På Lynget" Museumsgården "På Lynget" Museumsgården "På Lynget" - gårdspladsen Museumsgården "På Lynget" Museumsgården "På Lynget"
Museumsgården "På Lynget" - blomstrende tangtag Museumsgården "På Lynget"