Tilbage til galleriet

Lav en digital collage - trin for trin

Er du klar over at du kan printe på tekstil med din blækprinter? Det kan du med stor succes. Du kan printe på bomuld, silke og hør når det er behandlet med imprægneringsvæsken Bubble Jet Set. Bubble Jet Set får blækket fra en almindelig blækprinter til at trænge ind i stoffets fibre. Med denne metode bevarer stoffet sin oprindelige blødhed og samtidig er vaskbart og lysægte. Man kan printe på tekstiler med struktur samt kulørt stof (dog ikke mørke farver). Bagefter er det oplagt at brodere på det printede stof.

I det følgende vil jeg trinvis vise fremgangsmåden til en digital collage og printe den på stof (læs her) som derpå monteres til et billede. Denne vejledningen er lavet til billedbehandlingsprogrammet PhotoShop, men andre programmer som PhotoShop Elements og Paint Shop Pro er lige så velegnede. Det afgørende er, at programmet kan arbejde med lag.

Digital collage - Fritlægning med tryllestav

Find de billeder og eventuel tekst som du vil bruge til din collage. Jeg har valgt 2 billeder samt noget tekst som jeg har i et Worddokument.


Billed 1

 


Billed 2

Dobbeltklik på Baggrundslaget i Lagpaletten. Klik OK til dialogboksens spørgsmål om du vil ændre baggrundslaget til et almindeligt lag. Dette betyder, at laget nu er modtageligt for ændringer.

Tryllestaven/ Magic Wand er speciet velegnet når der i fotoet er stor kontrast imellem forgrund og baggrund.

  Opret lag

Fritlæg billed 1. Vælg værktøjet Tryllestaven/ Magic Wand.
I indstillingsbjælken sætter jeg Tolerencen til 20.
Med Tryllestaven/ Magic Wand klikker du på baggrunden. Når områder er markeret med stiblede linier eller vandrende myrer som de også kaldes, trykker du på "Delete" på tastaturet og vupti har du nu en transparent baggund. Gem billedet i psd-format, sådan at det transparente (det gennemsigtige) i billedet bevares.

  Tryllestav - Markering

Indstillingsbjælken - Tryllestav/ Magic Wand

1. Vælg "Læg til udvælgelse".
Når du klikker med Tryllestaven/ Magic Wand bliver der lagt til udvælgelsen.

2. Tolerancen er sat til 20.
Her må du prøve dig frem. Jo flere farvetoner der skal medtages, jo højere tal - og omvendt.

 

Er der dele af billedet du vil ha´ fjernet, bruger du Viskelæderet/ Eraser Tool (fra værktøjsbjælken). Her har jeg visket det øverste af billedet væk. I Indstillingsbjælken justerer du viskelæderets størrelse og hårdhed.

 

 

Opbygning af collage

1. Først skal størrelsen defineres.
Da jeg vil lave et billede på 15 x 15 cm (dette kan være på en A4 størrelse) opretter jeg et dokument: I menuen vælges File> New.
I dialogboksen indtaster du højde, bredde og opløsning/ resolution. 15 cm + 2 cm til ombuk =17 cm i højde og bredde.
Opløsningen sættes til 150 dpi (Husk at vælge pixels pr. inch).
Klik OK for at oprette dit "lærred".

  Opret et lærred - indtast størrelsen

2. I menuen vælges View > Rulers/ Linealer. Ved at holde venstre musetast nede, trækker du en hjælpelinie 2 cm ned på dit lærred. Træk hjælpelinier fra øverste og venstre lineal indtil du på alle fire sider får markeret arbejdsområdet. De overskydende 2 cm hele vejen rundt, vil være synlige når du senere monterer billedet på en lille ramme.

   Træk hjælpelinier

3. Åbn det første billede du vil have over på lærredet. Markér det i lagpaletten, hold venstre museknap nede, træk det over på dit lærred og slip først når du ser en lille pakke med et plustegn.
Stil dig i Lagpaletten på det lag du lige har trukket ind.
Vælg i menuen Edit > Free Transform (eller Ctrl + T). Der kommer en ramme omkring billedet med 8 "håndtag". Du kan skalere billedet større og mindre, samtidig med at du bevarer proportionerne, ved at holde Shift-tasten nede.

  Træk et billede overpå dit lærred og transformer det

4. Stil dig igen i Lagpalettet på det lag du lige har trukket ind.
Vælg i menuen Edit > Free Transform (eller Ctrl + T). Du kan dreje billedet ved at holde musen ved et af hjørne håndtagene - så kommer der en buet pil, som er symbolet for at du nu kan dreje billedet.

Gem dit billede ofte. Navngiv og gem billedet første gang: File > Save as. Herefter gemmes jævnligt via File> Save (eller Ctrl + S).

  Transform

5. Hvis du har tekst i et Worddokument, kopierer du det og i PhotoShop vælger du tekstværktøjet, det store "T" i værktøjsbjælken. Træk et felt med værktøjet og indsæt din tekst (Ctrl + V). Hvis ikke du har tekst som skal kopieres ind, skriver du teksten i dette felt.

Når du arbejder med lag, er det vigtig at kende lagets placering i lagpaletten. Du bestemmer rækkefølgen i hvad der er øverst og nederst. Du kan flytte et lag op eller ned ved at markere det med venstre musetast og trække det op eller ned.

  Indsæt tekst

6. Marker din tekst og vælg skrift type- og størrelse i tekstværktøjets indstillingslinie.

  Lag - du kan rykke op og ned på dem

7. Hvis du vil ha´ teksten på skrå, vælger du skaleringsværktøjet i menuen: Edit > Free Transform (eller Ctrl + T). Her bruger du tabulatortasten og mellemrumstasten til at justere teksten på plads. Her tilstræber jeg at få teksten til at flugte med venstre hjælpelinie.

  Transformér - tekst på skrå

8. 2. billede åbnes og du gentager punkt 3 for at få billedet over på din collage. Skaleringsværktøjet (Ctrl + T) bruges til at justere størrelse og placering.
Den tekst som er under tasterne, vil jeg gerne have lysere. Derfor skal tekstlaget omdannes til et rasterlag. Gå op i menuen Layer > Rasterize > Type.
Nu vælges Viskelæderet/ Eraser Tool. I Indstillingslinien kan opaciteten (gennemsigtigheden) justeres. Jeg sætter den til 25% og med cirkelbevægelser visker jeg i den nederste tekst, så den bliver lysere.

 

9. Til sidst duplikerer jeg billed 2. Stil dig på laget i Lagpaletten. Højreklik med musen og vælg "Duplicate Layer". Med Selection Tool (V) flyttes laget på plads.

Afslutningsvis beskæres billedet med Crop Tool. Så forsvinder de dele af billeder som befinder sig uden for selve billedet på 17 x 17 cm.

 

Nu er collagen klar til at blive printet på stof. Se instruktion her

Til højre ses det printede stykke bomuld som først er behandlet med Bubble Jet Set og dernæst strøget sammen med Amerikansk Frysepapir.

 

For at gøre stoffet lidt mere fyldigt, er der strøget en tynd vliseline bagpå stoffet.

Nu kan man brodere ovenpå - det er der ikke gjort på denne collage, men se andre eksempler her:
galleri_freja.html
galleri_fisk.html

Herefter er det monteret på små lærreder på 15 x 15 cm. Brug en hæftepistol til monteringen og klip overflødigt stof væk.

  Det printede stof er her monteret på en ramme

Til sidst skrues lærred og ramme sammen.