Tilbage til galleriet

Den jødiske begravelsesplads i Møllegade

På det tidspunkt hvor denne begravelsesplads så dagens lys, lå Nørrebro "langt ude på landet" og der blev købt et jordlod ad gangen indtil der var 7 jordlodder i midten af 1800-tallet. På billede 19 ses den ældste gravsten fra 1693 - den tilhører juvelhandleren David Israel. som var søn af den første jøde der lovligt bosatte sig i Danmark.

Det 2. billede viser en gravsten fra den "Portugisiske begravelsesplads". Disse jøder (Sefardiske jøder) tog afstand fra den højtyske skik med de oprejste gravsten og købte deres eget jordlod.

Det allersidste billede er en "Genizah" - en Thoragrav. Ifølge den jødiske tradition, må genstande hvor Guds navn er nævnt, ikke ødelægges. Derfor begraves slidte og ødelagte Thoraruller, hellige skrifter og breve. Man kan give det til overrabineren som derefter sørger for at genstandene bliver begravet. I dag er der en Genizah på Venstre Kirkegård, hvor denne type skrifter begraves.

Muren omkring gravpladsen er først lavet i 1907 - frem til den tid var der ikke nogen form for afgrænsning imellem gravpladsen og bebyggelsen omkring.

Klik på det lille billede - så bliver det stort